Hoe worden de noteringen van sportweddenschappen bepaald?

0

Zodra je een sportweddenschap plaatst, krijg je te maken met noteringen. Maar wat zij noteringen, en nog belangrijker, hoe worden ze berekend? In dit artikel lees je het antwoord.

Wat zijn noteringen? (plus voorbeelden)

Noteringen, ook wel odds genoemd, geven in feite twee dingen aan. Ten eerste de winkansen van een bepaalde voorspelling en ten tweede de grootte van je uitbetaling. 

Stel dat club A tegen club B speelt, waarbij club A een veel grotere kans heeft om te winnen. Bijvoorbeeld omdat ze veel hoger staan in het kampioenschap en de laatste wedstrijden hebben gewonnen, in tegenstelling tot de prestaties van team B. Stel dat de winkans van team A wordt ingeschat op 75%, dan betekent dit een notering rond de 1.33 (100 delen door 75). 

Bij een voetbalwedstrijd is de meest voorkomende weddenschap een 1×2 bet. De 1 staat voor een overwinning van de thuisploeg (in dit geval club A), x staat voor gelijkspel en 2 voor een overwinning van de uitploeg. Als de odds voor een gelijkspel 10% zijn, dan betekent dit dat de noteringen voor deze voorspelling (100 delen door 10) 10.0 zijn. De kans dat club B wint is dus 15% (het totaal van alle kansen moet 100% vormen) en de bijbehorende noteringen zijn 6.67.

De uiteindelijke noteringen bij bookmakers liggen iets lager, wat je kunt vergelijken met het huisvoordeel van het casino. Omdat sportsbooks de noteringen dus iets aanpassen om winst te maken, betekent dit ook dat ze variëren per aanbieder. Hoe guller een aanbieder is; hoe hoger de noteringen tijdens het voetbal wedden

Hoe worden noteringen bepaald?

Nu we weten wat noteringen inhouden, is het tijd om te kijken hoe ze worden bepaald. Hiervoor komt heel wat meer rekenwerk te pas en dit wordt niet met de hand gedaan. Het gaat om zeer complexe algoritmes, die rekening houden met een scala aan factoren. Denk aan wedstrijduitslagen, de prestaties van de club en zelfs de individuele prestaties van spelers. Dit zijn slechts een paar factoren, maar uiteindelijk zijn er dus allerlei statistieken die van invloed zijn op de uiteindelijke noteringen.

Tijdens live wedden wordt het helemaal complex, aangezien dan niet alleen voorafgaande prestaties meetellen, maar ook acties tijdens de wedstrijd zelf. Denk aan een blessure van een speler, een rode kaart of een doelpunt dat gescoord wordt. Je zal dan ook zien dat als je live gaat wedden, de noteringen in rap tempo veranderen. Dit soort ingewikkelde algoritmes zien we niet alleen bij het sportwedden, ze worden bijvoorbeeld ook ingezet voor het ontwikkelen van AI

Voordelen

Naast het feit dat het slim is om voor een platform te kiezen dat goede odds aanbiedt, zijn er nog een paar dingen die je kunt doen om het maximale te halen uit een weddenschap op voetbal. Denk aan het gebruiken van een zogenaamde odds booster, ook wel profit boosts genoemd. Dit is een manier om bestaande noteringen wat op te krikken, alleen dit keer in jouw voordeel en niet dat van de sportsbook. 

Een andere methode is het claimen van een welkomstbonus voor sportwedden. Vaak ontvang je op deze manier gratis weddenschappen, die je natuurlijk ook kunt inzetten op een voetbalwedstrijd. 

En ben je op zoek naar meer manieren om geld in te zetten? Lees dan hier alles over beleggen en aandelen.

Comments are closed.

Bekijk ook

Financiele voordelen van financial lease

Je wilt een auto, maar je bankrekening zucht bij het idee om in één keer een flink bedrag …