Binaire opties

0

Binaire opties zijn een nog vrij jonge financiële producten en zijn de laatste jaren met een opmars bezig. Binaire opties hebben een aantal belangrijke verschillen met normale opties welke we verderop zullen toelichten.

Binaire opties, gokken of beleggen?
Binaire opties werden, in Nederland, lange tijd beschouwd als kansspel maar sinds 2015 is daar verandering in gekomen. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) verstrekte in het verleden geen vergunningen aan binaire optie brokers omdat zij van mening was dat binaire opties geen beleggingsvorm waren maar een kansspel. Op Europees niveau werden (en worden) binaire opties echter wel erkend als belegging waardoor er sinds 2015 een situatie is ontstaan waarin de AFM wel toeziet op binaire opties brokers. Hierdoor worden consumenten beschermd. De Nederlandse binaire opties brokers waarop de AFM toe ziet verplichten zich om aan o.a. de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Consumenten genieten tot een maximum van 20.000 euro bescherming voor hun tegoeden bij gereguleerde binaire opties brokers.
  • Het saldo van het handelsaccount bij de binaire optie broker wordt ondergebracht bij een derden partij. Deze derden partij garandeert uitbetaling van tegoeden in het geval de binaire optie broker failliet gaat of om andere redenen zijn financiële verplichtingen niet meer kan nakomen.
  • Binaire optie brokers zijn verplicht financiële eisen na te komen, denk hierbij aan eisen aan het eigen vermogen van de onderneming en de solvabiliteit.

Deze verplichtingen waaraan, gereguleerde, binaire optie brokers moeten voldoen geven de consument bescherming en een stukje zekerheid.

Het verschil met normale opties
Met normale opties bedoelen we de opties welke je sinds de jaren 70 kunt verhandelen op de beurs via je bank of aandelenbroker. Een belangrijk verschil tussen binaire opties en normale opties is dat je binaire opties niet kunt schrijven. Bij binaire opties heb je zoals bij normale opties wel de mogelijkheid om een call of een put optie te kopen. Normale opties kan je echter ook schrijven (verkopen).

Om een voorbeeld te geven: stel je verwacht dat het aandeel Aegon gaat dalen of gelijk in waarde blijft, dan kan je er voor kiezen om een call optie te schrijven. Bijvoorbeeld de call december 5 euro. Je ontvangt dan de optie premie. En zolang Aegon onder de 5 euro staat op de expiratiedatum kan je deze optie premie in je zak steken. Het gevaar is echter dat Aegon op de expiratiedatum (ver) boven de 5 euro noteert. Je bent dan verplicht om aandelen Aegon tegen de marktwaarde te kopen en ze vervolgens voor 5 euro te verkopen waardoor je verlies maakt. En deze verliezen kunnen fors oplopen in het geval Aegon (of een andere onderliggende waarde) erg veel in prijs stijgt.

Bij binaire opties loop je nooit het risico dat je meer verliest dan je inleg, omdat je de binaire opties niet kunt schrijven. Dat wordt door velen als een voordeel gezien, zeker voor beginnende beleggers. Ervaren beleggers zullen dit echte als nadeel beschouwen. Met binaire opties kan je geen optieconstructies opzetten zoals je dat met normale opties wel kunt doen. Een veel toegepast manier om extra rendement te maken op de aandelenportefeuille is bijvoorbeeld het gedekt schrijven van call opties waardoor er optie premie ontvangen wordt. Dit is een vrij risicoloze manier voor het maken van extra rendement. In het geval de aandelen geleverd moeten worden dan zijn deze immers al in bezit waardoor deze niet eerst tegen een hogere beurskoers aangekocht moeten worden. Al dit soort constructies zijn niet mogelijk met binaire opties.

Kenmerken van binaire opties
Een belangrijk kenmerk van binaire opties is de looptijd. Een normale looptijd van een binaire optie is een uur. Dit is een extreem korte looptijd vergeleken met de looptijden van normale opties. Waar je bij sommige fondsen en indices zelfs opties kan kopen met een looptijd tot 5 jaar. Sommige aanbieders bieden ook binaire opties met een looptijd van een dag of een week voor bepaalde specifieke onderliggende waarden.

Met binaire opties kan je handelen op aandelen, indices, valuta en grondstoffen als onderliggende waarden. Een populair valutapaar om op te handelen is de euro – us dollar en een populaire grondstof is de prijs van een vat olie en de prijs van een troy ounce goud.

Het belangrijkste kenmerk van binaire opties is dat het altijd alles of niets is. Je wint of je verliest alles. Dit in tegenstelling met normale opties, waar je bijvoorbeeld 20% winst kan maken maar ook 500%.
Bij binaire opties moet je voorspelen wat de koers van de onderliggende waarde gaat doen. Als je verwacht dat de koers gaat stijgen dan koop je een call optie en als je verwacht dat de koers gaat dalen dan koop je een put optie. Je moet dan voorspellen wat de koers over een uur is. Alleen dat moment telt.

Stel je voorspelt dat de AEX gaat stijgen en je koopt een binaire call optie op de AEX. Op het moment dat je de call optie koopt noteert de AEX 430 punten. Over een uur moet de koers van de AEX hoger zijn om winst te maken. Als de AEX na een half uur 2 punten gedaald is naar 428 en over een uur op 431 punten staat maak je winst.
Maar het kan ook zo zijn dat de AEX binnen een half uur naar 432 punten stijgt om vervolgens te dalen naar 429 punten een uur na aankoop. Je verliest dan je gehele inleg, want alleen het moment van het aflopen van de optie telt. Je kan de optie niet tussentijds met winst verkopen, zoals bij normale opties.

Bij binaire opties wordt doorgaans een uitbetalingspercentage aangehouden van 80 tot 92%. De exacte hoogte van uitbetaling hangt af van de binaire optie broker. Bij verlies ben je altijd 100% – je volledige inleg – kwijt. Dit brengt met zich mee dat er meer transacties succesvol moeten zijn dan er verliesgevende transacties zijn om überhaupt quitte te kunnen draaien. Dit is wel een punt wat het moeilijk maakt om op de lange termijn succesvol te kunnen zijn met het handelen in binaire opties.

Over het algemeen kan gesteld worden dat het handelen in binaire opties risicovol is. Dit met name door de korte looptijden van de opties. Om succesvol te kunnen handelen in binaire opties zal men goed in staat moeten zijn om te voorspellen wat de markt op de korte termijn voor bewegingen gaat maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Hoe werkt een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening kan een handige manier zijn om een grote uitgave te financieren, z…