De kosten voor energie verlagen

0

Voor de meeste mensen geldt dat zij niet dagelijks beseffen hoeveel energie zij verbruiken. Waar u vroeger kwartjes in de meter moest gooien en later een maandelijkse rekening ontving, heeft digitalisering ervoor gezorgd dat de kosten voor energie minder zichtbaar zijn. Uiteraard is er wel de jaarlijkse rekening die duidelijk laat zien wat het verbruik van het afgelopen jaar was. Dit is vaak een trigger om na te denken of het ook anders kan. Kunnen de kosten omlaag? Het antwoord is meestal ja.

Besparen op energie door het verbruik te verlagen

Minder energie gebruiken kan op tal van manieren. Het is niet moeilijk, maar het vergt wel een duidelijke keuze. Zo kunt u ermee beginnen stekkers van apparaten uit het stopcontact te halen wanneer deze niet in verbruik zijn. Hiervoor kunt u ook gebruik maken van een stekkerdoos met schakelaar. Dit voorkomt zogenaamd sluipverbruik van apparaten in stand-by stand. Verlichting vervangen door LED lampen scheelt aanzienlijk. Bij de aanschaf van apparaten kunt u rekening houden met het energieverbruik door te kiezen voor apparatuur met tenminste een A+ label. Korter douchen en lampen uit doen wanneer u een ruimte verlaat spreken voor zich. Wat meer ingrijpende en drastische stappen zijn de thermostaat een graad lager zetten en de wasdroger de deur uit doen.

Een duurzamer pand

Hoeveel energie binnenshuis nodig is, hangt voor een groot deel af van het gebouw. Aanpassingen aan de duurzaamheid van een gebouw betekent vaak een initiële investering, maar deze is er vrij snel uit te halen. Isolatie is hierin de belangrijkste factor. Wanneer dit in onvoldoende mate aanwezig is kan extra isolatiemateriaal worden aangebracht. Driedubbel glas is de nieuwste optie om warmte binnen te houden. Wanneer u de keuze heeft, gaat u dan voor vloerverwarming aangezien deze vele malen efficiënter is. Een waterontharder zorgt ervoor dat apparaten duurzamer en langer te gebruiken zijn. Water kan hergebruikt worden of uit regenwater worden gewonnen. De toiletten op Eindhoven Airport werken bijvoorbeeld op regenwater. En uiteraard kan de installatie van zonnepanelen ook niet ontbreken in deze lijst.

Besparen door lagere tarieven

Het verbruik is een grote factor voor de kosten voor energie, maar de tarieven kunnen een net zo grote impact hebben op de uiteindelijke rekening. Het verschil in tarieven tussen energieleveranciers is groot. Het loont de moeite om te checken wat de goedkoopste energieleverancier voor u is. Lagere tarieven betekent bovendien dat u zelfs zonder een andere aanpassing direct begint met besparen. De beste leverancier voor u vindt u door een vergelijkingssite te gebruiken. Zo ziet u bijvoorbeeld ook direct of u aanspraak kan maken op een overstapbonus.

Een combinatie van de drie mogelijkheden tot besparen zoals hierboven besproken is uiteraard ideaal. Zo zorgt u ervoor dat u bespaart én dat u het milieu een handje helpt. Win-win.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Prijsplafond

Verzonnen tijdens de energiecrisis van 2022. Het prijsplafond betekent een maximum prijs v…